WEB TASARIM AKADEMİ
Web Tasarım Nasıl Yapılır?
Günümüzde Dünya üzerinde 1.5 milyardan fazla web sitesi bulunmaktadır. Her gün, saat, dakika ve hatta saniye, sayıları giderek artmaktadır. Bazı siteler aktif değilken, büyük bir çoğunluğu her gün kullanılıyor ve insanlar neredeyse onlarsız yaşayamıyorlar. Halihazırda pek çok web sitesi olmasına ve aralarındaki rekabet büyük olmasına rağmen, insanlar yine de kendilerine ait bir şeyler yaratmak ve dünyaya yeni fikirler sunmak istiyor. Ve asıl soru, insanların her gün kullanmaktan hoşlanmaları için web tasarım veya bir başka deyişle web sitesi tasarımı nasıl yapılır?
Bu Akademik makale, kullanıcılar arasında talep görecek ve işletmenize gelir sağlayacak bir web sitesini nasıl oluşturacağınızı anlamanıza yardımcı olacaktır.
1. Adım: Web Tasarım Planlaması
İyi bir web sitesi tasarımı nasıl yapılır? Her şey ilk aşama olan web tasarım planıyla başlar. Web tasarımı oluşturmaya bir plan olmadan başlarsanız, bu durum zaman ve para kaybına neden olabilir.
Web Tasarım Sistemleri genellikle aşağıdaki öğelerden oluşan bir web sitesi tasarım planını takip eder:
• Tasarım aşamasına geçmeden önce gereksinimlerini anlamak için müşterilerimizle projeyi tartışırız;
• Web sitesinin hangi markayı tanıtması gerektiğini keşfederiz.
• Yaklaşık bir tasarım belirlemek için oluşturulacak web sitesinin içermesi gereken özellikleri inceleriz
• Kullanıcıların tam olarak istediklerini sağlamak için oluşturulacak web sitesinin hedef kitlesini belirleriz.
Bu ipuçları, güzel görünen bir UI / UX web sitesi tasarımı oluşturmamıza ve istenmeyen hataları ve revizyonları önlememize yardımcı olacaktır.
2. Adım: Rakip Araştırması
Sitenin konusuna, türüne ve amacına karar verdiğinizde ve yaklaşık bir plan yaptığınızda, ilk iş rakipleri dikkatlice inceleme olmalıdır. Rakip web sitelerini araştırırken, bilgilerin nerede ve nasıl bulunduğuna, hangi site yapısının ve işlevselliğinin uygulandığına dikkat edin. Birkaç düzine siteyi analiz ettikten sonra, muhtemelen hedeflenen alandaki sitelere özgü standart özellikleri ve kalıpları göreceksiniz.
Sitenin görsel bileşeni, tasarımcının en önemli görevlerinden biridir çünkü kullanışlı ve güzel olmalıdır. Yazı tiplerini, ana gölgeleri seçmeniz, blokların tasarımını, sayfadaki bilgilerin düzenini düşünmeniz gerekir.
Tasarımda yeniyseniz, bunu kendi başınıza yapmak şüpheli bir karardır. Beğendiğiniz sitelerin örneklerini bulmak ve bazı fikirleri benimsemek en iyisidir. Sadece, beğendiğiniz siteyi tamamen kopyalamayın bu açık bir intihaldir. Tasarımını beğendiğiniz ilgili konudan birkaç düzine (veya daha fazla) siteden seçim yapmanızı öneririz. Rekabetçi olmak için bir şekilde öne çıkmanız gerekir, bu nedenle işleri hakkında çok şey bilen profesyonellere yönelmek daha iyidir bu sayede bir web sitesi tasarımı oluştururken herhangi bir sorun yaşamazsınız.
3. Adım: UX(Kullanıcı Deneyimi) Tasarımı
Web sitenizin konseptine karar verdikten sonra, doğrudan tasarımın oluşturulmasına başlayabilirsiniz.
Bu aşamada site tasarımının ne olması gerektiğine dair bir anlayış geliştirmelisiniz. Nasıl yapılacağını düşünmeye oldukça fazla zaman ayırmalısınız. İlk olarak, web sitesinin "iskeletini" wireframe'i oluşturmamız gerekiyor. Framework’ler, sitenin görsel tasarımı ve içerik öğelerinin tutulması için bir çerçeve sağlar ve site haritası ile ilgili olası zorlukları ve boşlukları ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Bir framework herhangi bir nihai tasarım öğesi olmasa da, sonunda sitenin nasıl görüneceği konusunda bir rehber görevi görür. Ayrıca çeşitli öğelerin biçimlendirilmesi için ilham kaynağı olabilir. UX, web sitesi kullanılabilirliği elde tutma oranı için önemli olduğundan dolayı, bir tasarım oluşturmanın ayrılmaz bir parçasıdır.
Önceden, framework’ler oluşturmak için yalnızca Photoshop kullanılıyordu, ancak modern tasarımcılar çok daha fazla web sitesi tasarım aracına sahiptir. Artık sizin için de tam olarak istediğiniz şekilde kolayca framework’ler oluşturacak çok sayıda yardımcı var. Biz framework web tasarım uygulamaları arasında Sketch ve Figma'yı öneriyoruz.
Bir site oluşturmak için bir program seçtiğinizde, hedeflerinizi yeniden düşünün. İşletmenizi tanıtacak küçük bir siteye ihtiyacınız varsa, bunu kendiniz oluşturabilirsiniz. Basit bir web sitesi, kendi başınıza oluşturmak istiyorsanız ilk başta çok yararlı olabilir, ancak size marka bilinirliği veya yüksek olası satış dönüşümü sağlamaz. Daha yüksek bir seviyeye ulaşmayı ve bazı ticari hedeflere ulaşmayı planlıyorsanız, bu alanda kapsamlı deneyime sahip ve iyi görünümlü, modern, kaliteli, temiz ve duyarlı bir web sitesi oluşturmak için tam olarak ne gerektiğini bilen uzmanlara ve profesyonellere başvurmak daha iyidir.
4. Adım: Web Sitesi İçeriği Oluşturma
Web tasarım sürecine devam ederken, en önemli web sitesi tasarım öğelerinden biri olan yazılı içerikler de oluşturmalısınız.
İlk olarak içeriğin, okuyucuların veya ziyaretçilerin dikkatini çekmesi gerekmektedir. Çok uzun, sıkıcı ve cansız metinler nadiren okuyucuların dikkatini çeker. Hızlı, ilgi çekici ve heyecan verici içerik oluşturmak önemlidir, bu da sizin diğer rakiplerinizi geçmenizi sağlar. Çok fazla içeriğiniz olsa bile, bunları görsel olarak güzel çizimler ve resimlerle tamamlayarak kısa paragraflara ayırmalısınız. İçerik ayrıca SEO'ya (arama motoru optimizasyonu) büyük katkıda bulunur.
Doğru site çalışması için doğru kelimeleri ve cümleleri bulmanız gerekir. İyi yazılmış içerik, bilgilendirici ve erişilebilir doğru sözcükler arama motorları tarafından daha iyi algılanır ve sitenizin bulmasını kolaylaştırır.
5. Adım: UI(Kullanıcı Arayüzü) Tasarımı
Adım adım web sitesi tasarım süreci daha fazla ayrıntı gerektirir. bu adım ise, site-web kullanıcı arabirimi tasarımı için görsel stil oluşturmaktır. Kullanıcı ara yüzü tasarımına başlamadan önce, Web Tasarım Sistemleri genellikle müşterilerine bir Moodboard sağlar. Moodboard, oluşturulacak tasarımın bir tür ön izlemesidir. Müşteriye projenin görsel bileşenlerini sunmaya ve koordine etmeye yardımcı olur:
• Fotoğraflar veya çizimler.
• Renk şemaları.
• Yazı tipleri
• Sloganlar veya manşetler.
• Müşterinin veya tanıtılan ürünün firmasının logoları.
• Simgeler, düğmeler, desenler.
Genel olarak, projenin ruhunun ve ruh halinin ne olacağını açıkça ortaya koyacak tüm grafik materyalleri eklemeniz gerekir. Tüm öğeler bir pano üzerinde bir kolaj şeklinde toplanır.
Web tasarımında görseller önceki yıllara göre çok önemli hale geliyor. Siteniz daha profesyonel bir görünüme kavuşacak ve yüksek kaliteli görseller içeriyorsa daha fazla güven kazanacaktır.
Görsel içeriği artıran şey tıklama sayısı ve etkileşimdir. Sayfanın okunmasını kolaylaştırmanın yanı sıra, resimler ayrıca metni iyileştirir ve önemli mesajları iletebilir.
İllüstrasyon tasarımının da web sitesi tasarımında büyük avantajları vardır. Çizimler, markanızı kişiselleştirmenize ve markanızı kusursuz hale getirecek benzersiz bir imaj yaratmanıza olanak tanır. Özellikle elle çizilmiş resimler sitenizi benzersiz kılacaktır. Ek olarak, Kullanıcılar, gerçek insanların sitede çalıştığını ve hünerlerini sergilediğini hemen anlayacaklar.
İllüstrasyon, anlamsız olabilir, ancak herhangi bir kaynağı süsleyecek kadar bir üslup duygusuyla yürütülür. Ve kesinlikle ziyaretçilerin ilgisini çekecektir.
Yüksek kaliteli fotoğraflar elde etmek için bu konuda profesyonellere başvurmak en iyisidir. Ayrıca, büyük resimlerin siteyi ciddi şekilde yavaşlatabileceğini unutmayın. Ayrıca resimlerinizin sitenize duyarlı olduğundan, yani bir kişinin kullandığı her tür cihaz için boyut ve çözünürlük açısından uygun olduğundan emin olmalısınız.
Ara yüz tasarımını doğru bir şekilde yapmayı başarırsanız, bu sitenizin başarısını çok iyi etkileyebilir. Arayüzünüzü tasarlarken aşağıdaki gerçekleri aklınızda bulundurun:
• Arayüzünüzü basitleştirin
• Ortak UI tasarım öğelerini kullanın
• Amaçlı bir sayfa düzeni oluşturun
• Stratejik renk ve yapı kullanın
• Doğru tipografiyi kullanın
Web Tasarım Sistemleri projeler için UI kitini kullanıyor. Basit bir deyişle, Kullanıcı arabirimi kiti, basitleştirmek, birleştirmek ve büyük projeler oluşturmak için entegre bir yaklaşıma sahip olmak için kullanılır. Yalnızca bileşenleri kullanarak ve öncekilere göre modellenen her bir sonraki sayfayı hızlı ve doğru bir şekilde oluşturmanıza izin vermekle kalmaz, aynı zamanda her aşamanın kontrol edildiği projenin ana tasarım belgesidir: tasarımcılar, yazılımcılar, her aşamadaki geliştiriciler proje üzerinde çalışır.
6. Adım: Prototip Oluşturma ve Test Etme
Site tüm görsellerine ve içeriğine sahip olduktan sonra web sitenizin prototipini oluşturabilirsiniz. Web sitesi tasarım prototipi, bir web sitesinin etkileşimli demosudur. Nihai geliştirmeden önce, projeyle çalışmanın erken aşamalarında ilgili proje üyelerinden geri bildirim toplamak için kullanılır.
Prototip, nihai sonucun projenin başlangıcında nasıl görüneceğini görmenizi sağlar. Kullanılabilirlik testi sayesinde sitenizin yapısı ve düzeni ile ilgili her şeyi test edebilir ve kullanıcı yorumlarını toplayabilirsiniz. Ekip bir sonraki aşamaya geçebileceklerinden emin olana kadar prototipleme birkaç kez gerçekleştirilebilir.
Web tasarım prototiplemesi iyi yapılmışsa, web sitesi tasarım testine hazırsınız demektir. Her sayfayı dikkatlice test edin ve tüm bağlantıların çalıştığından ve düzgün yüklendiğinden emin olun. Ayrıca meta başlıklarına ve sayfa açıklamalarına da dikkat edin. Başlıklarda ve açıklamalarda kelime sırası bile sayfa performansını etkileyebilir.
7. Adım: Web Sitesini Yayınlamak
Web sitesi tasarım süreci adımlarını tamamlamak, web sitesi tasarım sürecinde herkesin en sevdiği bölümdür. Her şey kapsamlı bir şekilde test edildiğinde ve siteden memnun olduğunuzda, web sitesini yayınlayın.
Her şeyin bir anda mükemmel olacağını düşünmeyin. İnce ayar yapılması gereken öğeler illaki olabilir. Esas olan, web tasarımında işlevsellik ve form arasındaki doğru dengeyi bulmaktır.
Yalnızca doğru yazı tipini ve renkleri kullanmakla kalmamalı, aynı zamanda kullanıcılarınızın sitede gezinmesinin ne kadar rahat ve kolay olduğunu da anlamalısınız.
Yayınlama aşamasın tamamlanması, sitenizin kusursuz olduğunu düşündüğünüz ana kadar sizi zorlayabilir. Siteniz çalışmaya başladığında, sürekli olarak içerik testini başlatabilir, analizleri izleyebilir ve herhangi bir kusur varsa iyileştirebilirsiniz.
Özet
Yukarıda bahsedilenlerin hepsini özetlemek gerekirse, web tasarım sürecinin gerçekten o kadar da basit olmadığını söylemek gerekir. Sitenin planlanması, içeriği ve görsel tasarımı gerçekten çok çaba ve fikir gerektirir, ancak gerçekten iyi bir sonuç elde etmek ve işletmenizi çok iyi tanıtmak istiyorsanız, o zaman tam olarak ihtiyacınız olan şey profesyonel bir web sitesidir.
Web Tasarım Sistemleri, tüm standartları ve modern gereksinimleri kesinlikle karşılayacak hayallerinizdeki web sitesini oluşturabilir.
Kategori: Web Tasarım
Yazar: Web Tasarım Sistemleri Akademi
Bu akademik makalenin uzunluğu 1374 kelimedir.
2020-12-09 tarihinde yayınlanmıştır. 2024-12-14 tarihinde güncellenmiştir.