Organik Trafiğim Neden Düştü? Çözmenin 12 Yolu

Organik Trafiğim Neden Düştü? Çözmenin 12 Yolu
Organik Trafiğim Neden Düştü? Çözmenin 12 Yolu

“Organik trafiğim neden düştü?!” asla sormak istemeyeceğiniz panik halinde bir sorudur. Ancak trafik düşüşleri en iyilerimizin bile başına gelir. Her şeyi doğru yaptığınızı hissediyorsunuz ve sonra birdenbire… *puf!* Trafiğinizin yarısı veya daha fazlası gitti. Özür yok, not yok. Google tarafından cezalandırıldığınız sonucuna hemen varmak kolaydır, ancak cezalar düşündüğünüzden çok daha nadirdir. Dizinden çıkarılmak için ciddi anlamda hain, siyah şapkalı bir SEO işiyle uğraşmanız gerekiyor. O halde birkaç derin nefes alalım. Google Analytics'e bakıyorsanız ve organik trafiğiniz keskin bir düşüş yaşadıysa, bunun neden olduğunu anlamanız gerekir. Organik trafik düşüşünün ana nedenlerini inceleyeceğiz ve organik arama trafiğinizi artırmanıza yardımcı olacak düzeltmeler önereceğiz.

Organik trafiğim neden düştü?

Öncelikle aynı sayfada olduğumuzdan emin olalım: Yalnızca organik arama trafiğinde keskin bir düşüşten bahsediyoruz. Bu, arama motorlarından düzenli SEO ve içerik pazarlaması yoluyla kazanılan trafik anlamına gelir (reklamlar, geri bağlantılar, e-posta kampanyaları veya sosyal medya aracılığıyla değil). Bir düşüş, birkaç ay boyunca istikrarlı bir düşüşten farklıdır - ancak aynı SEO taktiklerinin çoğu bunu düzeltmenize yardımcı olacaktır! Organik trafik, çoğu küçük işletme için genellikle oldukça istikrarlıdır. Bir iş blogunuz var, her ay en az bir yeni makale yayınlıyorsunuz ve sitenizin geri kalanını iyi optimize edilmiş halde tutuyorsunuz. Bu senaryoda, yalnızca küçük aylık dalgalanmalar veya istikrarlı bir artış görürsünüz. İçerik pazarlamanız konusunda daha agresifseniz, her yeni içerik yayınladığınızda organik trafikte artışlar ve hatta her ay daha büyük bir artış görebilirsiniz. Her iki durumda da, ani bir düşüş, büyük bir şey olduğu anlamına gelir ve en kısa sürede araştırmanız gerekir!

İşte organik arama trafiğinizin düşmesinin on yaygın nedeni:

1.     Google, geniş bir çekirdek algoritma güncellemesi yayınladı ve içeriğiniz olumsuz etkilendi (çoğunlukla kalite, hız veya güvenilirlikle ilgili)

2.     Yüksek hacimli organik arama trafiği sağlayan bir içeriği sildiniz

3.     Site yapınızı veya büyük miktarda içeriği önemli ölçüde değiştirdiniz (ör. sitenizi yeniden tasarladınız, önemli sayfaları yeniden yazdınız veya bir grup eski blog gönderisini sildiniz)

4.     Yeni bir etki alanına geçiş yapılırken veya yeniden başlatılırken bir hata yapıldı ve artık teknik bir SEO hatasına sahipsiniz.

5.     Google Analytics izleme kodunuz değiştirilmiş ve düzgün izlenmiyor veya bir Google aracında bir hata var

6.     Sitenizde, sunucu sorunu gibi trafiğin gerçekten siteye ulaşmasını engelleyen teknik bir sorun var

7.     Sitenizde sezonluk veya güncel içerik var ve trend değişti

8.     Bir rakip, en yüksek trafik hacminizi sağlayan anahtar kelime(ler)de sizi geride bırakıyor

9.     Önceden dizine eklenen içeriği engellediniz

10. Siteniz, şartlarını ihlal ettiği için Google'dan manuel bir işlem (yani bir ceza) aldı

Yüksek yetkili bir siteden bir bağlantıyı kaybetmek, Google'ın sizi daha az alakalı ve yetkili olarak görmesine neden olabilir ve büyük bir sorgu için daha düşük bir sıralama nedeniyle organik trafiğinizi dolaylı olarak etkileyebilir. Bu nedenle, geri bağlantılardan gelen web sitesi ziyaretleri, Google Analytics'te teknik olarak "yönlendirme trafiği" olsa da, organik arama ziyaretlerinin kaybedilmesinin onursal 11. olası nedeni olarak değerlendireceğiz.

Trafik Düşüşünü Bulmanın ve Düzeltmenin 12 Yolu

Organik trafiğin en olası nedenlerini listeledik. Şimdi sorunları nerede arayacağımızı, ne anlama geldiklerini ve bu konuda ne yapacağımızı değerlendirelim.

1. Web Sitenizi Kontrol Edin

Barındırma ve sunucunuz, güvenlik ve çalışma süreniz kadar her şeyin yolunda olduğundan emin olun. Platform kontrol panelinizde bildirimleri arayın. Herhangi bir müşterinin siteyle ilgili sorunlardan şikayet edip etmediğini öğrenin. Web geliştiriciniz, BT departmanınız veya barındırma şirketiniz aracılığıyla teknik sorunları hemen düzeltin.

2. Google Arama Konsolunu Kontrol Edin

Teknik SEO uyarıları veya hatalarıyla ilgili bildirimleri arayın. Siteniz bağlı ve doğrulanmışsa, Google Arama Konsolu, sayfaların dizine ekleme sorunları yaşayıp yaşamadığını, sunucu hataları olup olmadığını, kullanılabilirlik sorunları olup olmadığını ve olumsuz bir manuel işlem alıp almadığınızı size bildirir. Bu bildirimler, neyin yanlış olduğunu açıklayacak ve düzeltmeleri test etme yeteneği sunacak, ancak tam olarak uyarı ifadesini aramak ve uzmanların gerçekten nasıl düzeltileceğine dair ipuçlarını bulmak isteyeceksiniz. Başlamanıza yardımcı olmak için Google Search Console'da bulacağınız çoğu hata ve uyarıya ilişkin şaşırtıcı derecede kapsamlı bir kılavuzu burada bulabilirsiniz.

3. Google Analytics'i kontrol edin

Trafiği doğru bir şekilde izlediğinden emin olun. Organik aramadan web sitesi ziyareti alıp almadığınızı doğrulamak için Gerçek Zamanlı raporu kullanın. Bunu, işletmeniz için bir arama yaparak, ardından bir sekmede arama sonuçlarından web sitenizi tıklarken diğerinde raporu görüntüleyerek test edebilirsiniz. (GA filtrelerinize ve ayarlarınıza bağlı olarak gizli göz atmayı kullanmanız gerekebilir.) Organik arama sonuçlarından siteye tıkladığınızdan emin olduğunuz halde trafiği göremiyorsanız, muhtemelen GA izleme kodunuzu düzeltmeniz veya değiştirmeniz gerekir. Birisi içeriği düzenlerken, başka pazarlama izleme kodları eklerken veya Google Etiket Yöneticisi'ni yapılandırırken site kodunu değiştirmiş olabilir.

4. Google Algoritma Güncellemelerini Arayın

Google'ın geniş çekirdekli bir algoritma güncellemesi yayınlayıp yayınlamadığını ve yayınladıysa neye odaklandığını görmek için çevrimiçi arama yapın. İçerik kalitesi, sayfa hızı, şüpheli geri bağlantılar veya güvenilirlikle ilgiliyse, içeriğinizi veya bir bütün olarak web sitenizi geliştirmek için işiniz biçilmiş kaftandır.

5. Google Hatalarını Araştırın

Google Search Console'un web sitesi tıklamalarının izlenmesini etkileyen bir hata yaşayıp yaşamadığını görmek için çevrimiçi arama yapın. GSC hataları oldukça yaygındır ve SEO topluluğu, bilinen herhangi bir sorundan şikayet eden çok sayıda makale ve tweet yayınlamıştır. Google Analytics'in hatalı olma olasılığı daha düşüktür.

6. Google Trendleri Kontrol Edin

Google Trendler, normalde müşterileri sitenize yönlendiren konuların ilgisinin düşüp düşmediğini veya hedef kitlenizin ilgisini içeriğinize çekmiş olabilecek sıcak, siyasi, dönemsel veya küresel bir konu olup olmadığını görmenize yardımcı olabilir.

Her ay sitenize en fazla trafiği hangi anahtar kelimelerin çektiğini görmek için bir SEO aracı kullanabilir ve bu kelimeleri Google Trendler'e bağlayabilirseniz, bunu yapmak daha da kolay.

7. Bir SEO Aracı Kullanın

SEMRush veya Ahrefs gibi araçlar, değerli, yüksek trafiğe sahip bir anahtar kelime için sıralamada düşüş yaşayıp yaşamadığınızı görmenize yardımcı olabilir. Bu araçlar, anahtar kelimelerinizi, sıralamadaki bir değişiklik olan "fark"a göre sıralamanıza olanak tanır. Ters sıralı sıralama size konumunu kaybetmiş anahtar kelimeleri gösterecektir. Alakasız bir anahtar kelimede büyük bir düşüş normaldir ve alakalı anahtar kelimelerde küçük dalgalanmalar da normaldir. Ancak, temel ürünleriniz veya hizmetlerinizle ilgili sorgularda bir düşüş görürseniz, suçluyu bulmuş olabilirsiniz. Bu, özellikle birinci sayfadan ikinci sayfaya veya daha aşağısına düşen ilgi çekici bir anahtar kelime fark ederseniz geçerlidir.

8. Ürününüzü veya Hizmetinizi Araştırın

Sanki bir müşteriymişsiniz gibi çevrimiçi bir arama yapın ve sıralamada birinci sayfada mı yoksa birinci sayfada mı düşüşte olduğunuzu görün. Bir SEO aracına erişiminiz yoksa bu geçici bir çözümdür (çoğu sınırlı ücretsiz hesap sunsa da!). Organik trafiğinizin düşmesinin nedeni, sayfanızda veya stratejinizde yanlış bir şey olmayabilir, bunun yerine bir rakibinizin harika bir şey yapması ve sizi geride bırakması olabilir.

Örneğin, daha önce ilk üç arama sonucundaysanız ve şimdi daha da aşağıdaysanız, bunun organik trafik üzerinde BÜYÜK bir etkisi olabilir. İstatistikler, ilk üç sonucun tüm arama tıklamalarının yaklaşık %55'ini kazandığını göstermiştir; bu nedenle, sıralamanız hâlâ birinci sayfada ancak daha aşağıda olsanız bile, bu daha önce size ait olan trafiğin büyük bir bölümünü artık başka birinin aldığı anlamına gelebilir.

9. Silinen İçeriği İnceleyin

Organik arama trafiği kazandıran önemli bir içeriği mi sildiniz? Eğer öyleyse, düzgün bir şekilde yönlendirdiniz mi? Geri getirmeyi düşünmeli misiniz, yoksa alakasız içeriği silmek ve sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirmek için trafiği kaybetmenizde bir sakınca var mı?

10. Büyük Web Sitesi Değişikliklerini Analiz Edin

Web sitenizi değiştirmek için pek çok iyi neden var.

Küçük işletmeler genellikle tekliflerimizde, mesajlaşmalarımızda ve ekiplerimizde büyüme yaşarlar ve bunların tümü web sitesi güncellemeleri anlamına gelir. Ayrıca, durgun bir web sitesi zaman içinde yavaş yavaş trafik kaybedecektir. Yalnızca, sitenizde yapılacak herhangi bir büyük değişikliğin organik trafiğinizi büyük olasılıkla etkileyeceğini aklınızda bulundurmanız gerekir. Google'ın tarayıcı botları sitenize bir dahaki sefere geldiğinde, yapay zeka beyinleri için yepyeni bir dünya olacak. Daha önce Google tarafından bilinen bağlam ve alaka düzeyi eşleşmeyecek ve sonuç, sıralamada ani, ciddi bir düşüş olabilir.

Bir trafik düşüşünün içerikle ilgili en yaygın nedenleri şunlardır:

·        Yüksek sıralamalı, yüksek trafikli bir sayfada içeriği önemli ölçüde düzenleme

·        İçeriği çok sayıda sayfada düzenleme

·        Büyük hacimli içeriğin silinmesi

·        Site yapınızı değiştirme (içerik hiyerarşisi, gezinme)

·        Konumunuzu ve iletişim bilgilerinizi değiştirme

Bu büyük değişiklikler, tam bir web sitesinin yeniden tasarımı için tipiktir ve trafiğinizin düşmesine neden olabilir. İşlem sırasında uygun SEO önlemlerini aldıysanız, Google içeriğinizi ve alaka düzeyinizi yeniden değerlendirirken, lansman sonrası bir düşüş neredeyse her zaman geçicidir.

İçeriğiniz hakkında her zaman stratejik, veriye dayalı kararlar verdiğinizden emin olun. Bir web sitesinin yeniden tasarımında hem kullanıcı deneyimi hem de SEO uzmanlarıyla çalışın, böylece konu içeriğiniz ve teknik SEO olduğunda en iyi kararları vermenize yardımcı olabilirler. Silinen herhangi bir içerik her zaman uygun yönlendirmelere sahip olmalıdır. Bu şekilde, SEO değerinin en azından bir kısmını korursunuz. Bir kullanıcıya yakınlığın yerel SEO'da büyük bir rol oynadığını unutmayın, bu nedenle adresinizi herhangi bir yerde değiştirirseniz, sıralamada ve trafikte bir değişiklik beklemeniz gerekir. Buna web sitenizin adresi ile Google İşletme Profili arasındaki tutarsızlıklar da dahildir. Google, işletmenizin listelendiği her yerde bu bilgileri çapraz kontrol eder.

Web sitesinde büyük değişiklikler yaptıktan sonra bir trafik düşüşü yaşarsanız, yapılacak en iyi şey harika içerikler üretmeye odaklanmaktır.

·        Nicelikten çok niteliğe odaklanın, ancak düzenli olarak optimize edilmiş içerik yayınladığınızdan emin olun.

·        Kitlenizin ne istediğini bilin ve bu konularda yazın

·        Doğru arama amacı için doğru içeriği oluşturun

·        Anahtar kelimelerinizi bilin (özellikle lansmandan sonra ilginizi kaybettiğiniz kelimeler)

·        Pes etmeyin - sonuçları görmek aylar alabilir

11. Taşıma Hatalarını Arayın

Uygun yönlendirmeleri ayarlamaktan bahsetmişken, bir web sitesi geçişi sırasında trafiğinizin düşmesine neden olabilecek pek çok şey ters gidebilir.

Önemli çıkarım, aşağıda listelenen herhangi bir türde geçiş yapıyorsanız (veya kılavuzda bulunan diğerlerini), teknik SEO konusunda deneyimli geliştiriciler ve bir SEO danışmanı içeren bir ekiple çalışmalısınız:

·        Etki alanı değiştirme

·        Web sitesi platformunu değiştirme

·        Bir siteyi farklı içerik ve menülerle yeniden başlatmak

·        Siteleri birleştirme

·        E-ticaret ekleme

·        Martech platformlarını entegre etme

·        Bölgeleri değiştirme veya genişletme

·        Dil değiştirme veya ekleme

Bu değişikliklerin her biri, Google'ın sitenizi nasıl gördüğünü (veya artık göremediğini) etkileyen birçok hareketli parçaya sahiptir.

12. Yakın Zamanda Engellenen İçeriği İnceleyin

İçeriği silmek gibi, içeriğin dizine eklenmesini engellemek de kesinlikle organik trafiğinizi etkileyecektir. İndeksleme, arama motorlarının sitenizi taradığı, içeriğinizi analiz ettiği ve sizi indekslerinde listelediği süreçtir. Google'a bir arama yazdığımızda, Google'ın dizinini araştırıyoruz. WordPress siteleri ile, hangi içeriğin indekslendiğini ve hangilerinin Yoast SEO eklentisini kullanmadığını kolayca kontrol edebilirsiniz. Ekibinizden biri yakın zamanda Yoast ayarlarını değiştirip yüksek hacimli içeriğin dizine eklenmesini bilerek veya yanlışlıkla engellediyse, bu ani bir organik trafik düşüşüne neden olabilir. İçeriğin indekslenmesini engellemek kötü bir şey değil! Web sitelerimizin her bölümünün arama sonuçlarında olması gerekmez. Aslında, sitenizde engellemenizin daha iyi olacağı pek çok alan vardır. Bazı örnekler, özel dahili kaynakları, PDF'leri, blog etiketlerini, yazar biyografilerini, içeriği filtreleyen taksonomileri ve kendi URL'sine sahip olan ancak daha büyük bir sayfanın bir parçasını oluşturan WordPress bileşenlerini içerir.

Bir Düşüşten Sonra Trafik Nasıl Artırılır?

Organik trafiğinizi hızlı bir şekilde başlatmak istiyorsanız, 10 temel SEO stratejisi üzerinde çalışabilirsiniz:

·        Anahtar kelimeler ve arama amacı hakkında bilgi edinin

·        Güvenilirliğinizi ve uzmanlığınızı sergileyen yüksek kaliteli içeriği tutarlı bir şekilde üretmeye odaklanın

·        Harika bir kullanıcı deneyimi sağlayın

·        Web sitesi güvenliği ve teknik SEO konusunda zirvede kalın

·        Mobil uyumluluğu göz önünde bulundurun

·        Bağlantı yapınızı değerlendirin

·        Görüntü optimizasyonu hakkında bilgi edinin

·        İşletmenizin internette göründüğü her yerde iletişim bilgilerinizin tutarlı olup olmadığını kontrol edin

·        İçeriğinizi sosyal medyada güçlendirin

·        Cazip meta açıklamaları yazın

Artık bir organik trafik düşüşünü araştırmak için birçok yol bildiğinize göre, kaynağı bulmak ve sorunu çözmeye başlamak için çok daha iyi bir konumda olacaksınız. Şüpheye düştüğünüzde, profesyonel bir SEO uzmanından yardım isteyin!

SEO(Arama Motoru Optimizasyonu) hizmetlerimiz hakkında bir uzmanla görüşmek için bizimle iletişime geçin veya hemen 0850 403 9833 numaralı telefondan bizi arayın !

Bu makalenin uzunluğu 1717 kelimedir.

Bu makale 2023-03-09 tarihinde yayınlanmıştır.

Kategori: SEO

Görüş ve Önerileriniz için Bize Yazın

Görüş, öneri ve taleplerinizi almak, Aklınıza takılanları veya sormak istediklerinizi cevaplamak bizim için en önemli değerdir. Aşağıdaki formu eksiksiz doldurun, Uzman ekibimiz sizinle en kısa sürede iletişime geçecektir.

Projeleriniz için Hızlı Fiyat Teklifi Alın

Aklınızdan geçen projeyi veya yapılmasını istediğiniz işi aşağıdaki formu eksiksiz doldurarak bize anlatırsanız, sürecin nasıl işleyeceği ve projenizin net fiyatlandırması hakkında sizi bilgilendirmekten memnuniyet duyarız. Bilmenizi isteriz ki, yürüttüğümüz projelerde üstün tasarım ve profesyonelliği her zaman birinci planda tutmaktayız.