Web Sitelerinin Mobil Uyumlu Olması için Yapılması Gerekenler

Web Sitelerinin Mobil Uyumlu Olması için Yapılması Gerekenler
Web Sitelerinin Mobil Uyumlu Olması için Yapılması Gerekenler

2020 yılında tüm internet kullanımının %90'ının mobil cihazlardan geldiği tahmin ediliyor. Bu, web sitenize gelen her 10 kişiden 9'unun mobil cihaz kullandığı anlamına gelir. Mobil uyumlu bir web sitesi yapmadıysanız, web sitenizin hemen çıkma oranı kesinlikle artacaktır.

Hiç kimse bir mobil cihazda bir masaüstü sitesini görüntülemenin hayal kırıklıklarıyla uğraşmak istemez. Bu nedenle, mobil uyumlu bir web sitesinin nasıl yapılacağını öğrenmek istiyorsanız, bu 9 adımı uygulayın.

1. Hızlı bir Sunucu veya Hosting seçin

Güvenilir web sitesi barındırma , özellikle kullanıcılar web sitenizi mobil cihazlardan yükleyecekse bir zorunluluktur. İnsanlar yavaş web sitelerinden nefret eder ve siteniz yavaş yükleniyorsa aşağıdaki 8 adımı tamamlamanıza gerek yoktur. Hızlı yükleme süreleri sağlamak için, hızlı sunucuları olan bir barındırma sağlayıcısı seçin.

Çok sayıda barındırma sağlayıcısı olduğu için, bazıları çok ucuz olmasına rağmen yavaş sunuculara sahip olmaya mahkumdur. Uygun fiyata hızlı yükleme süreleri sunan birini seçin.

2. Duyarlı(Responsive) hale getirin

Düzgün yanıt vermeyen mobil uyumlu bir web sitesine sahip olamazsınız. Duyarlılık, web sitesinin kullanılan cihazın ekran boyutuna bağlı olarak öğelerini ayarlayabileceği anlamına gelir.

Örneğin, bir bilgisayardaki tüm üst menü öğelerini görebilirken, aynı şey bir mobil cihaz için pratik değildir. Bu menü öğeleri daraltılabilir bir menüde (Humberger düğmesi olarak adlandırılır) bir araya getirilmelidir. Kullanıcı bu düğmeyi tıkladığında, menü öğeleri daralmalıdır.

Bir web sitesini duyarlı hale getirmenin birçok yolu vardır. En popüler yol, Bootstrap gibi bir CSS kütüphanesi kullanmaktır . Bootstrap, web sitesinin tüm öğelerinin 12 ızgaraya yerleştirildiği basit bir ızgara tabanlı sistem kullanır. Izgaralar daha sonra birden çok ekran boyutuna ayarlamak için kaydırılır.

3. Basit tutun

Birçok özelliğin ve animasyonun olduğu bir siteye bakmak etkileyici olsa da, mobil kullanıcılar için genellikle kafa karıştırıcı olabilir. Dahası, tüm bu grafikler ve efektler, hızlı yükleme yeteneğini önemli ölçüde engelleyebilir.

Ziyaretçiyi kalmaya ikna etmek için yalnızca üç saniyeniz olduğundan, bu kesinlikle işe yaramayacaktır. Sade ve temiz bir tasarım her zaman daha iyi bir dönüş almanızı sağlar.

4. Web sitenizi hız için optimize edin

Yavaş bir web sitesi, hedef kitlenizin yarısından fazlasını kaybetmenize neden olabilir. Aslında, sitenizin yüklenmesi üç saniyeden uzun sürerse , kitlenizin en az % 60'ı sitenizi terk edecektir.

Web sitenizin son derece hızlı olduğundan emin olmanız gerekir. Bu nedenle diğer alanlarda da hız için optimize etmelisiniz. Örneğin, web sitelerini mobil uyumlu hale getirmek söz konusu olduğunda ultra yüksek görüntü çözünürlüklerine sahip olmanın bir anlamı yoktur. Bunlar, özellikle kullanıcı bir 3G ağı kullanıyorsa, indirmek ve yüklemek için gecikmelere sebep olabilir.

Aynı şey videolar için de geçerli. 360p gibi mobil uyumlu varsayılan video çözünürlüklerini sunduğunuzdan emin olun (manuel olarak 1080p'ye geçme ayarı ile). Ve , JQuery gibi büyük JavaScript  kütüphaneleri kullanmak yerine  bağımsız JavaScript kütüphaneleri kullanabiliyorsanız bunu yapın.

5. Formları mobil cihazlar için optimize edin

Kullanıcılarınız formları dolduracaksa, onları mobil cihazlar için optimize etmeniz gerekir. Bol alan içeren büyük bir form, veri toplama için iyi olabilir, ancak mobil kullanıcılar için doldurmak sinir bozucu olabilir. Giriş alanlarını , onlarla iletişim kurmak için toplamanız gereken en önemli bilgilerle sınırlandırmayı düşünün.

Ayrıca, mümkün olduğunda, telefonun yerleşik özelliklerini kullanarak formun otomatik olarak doldurulmasına izin verin. Örneğin, hemen hemen her akıllı telefonda, bir kişinin o anda bulunduğu şehri ve ülkeyi algılayabilen GPS'i vardır. Telefon bunu kendileri için otomatik olarak yapabildiğinde, ziyaretçiniz bu bilgileri girmek zorunda kalmamalıdır.

6.Web sitesinin tek parmakla gezilebilir olduğundan emin olun

Mobil uyumlu bir web sitesi oluştururken, kendinize ziyaretçinizin web sitenizin tüm önemli bölümlerine başparmağıyla veya işaret parmağıyla erişip erişemeyeceğini sorun .

Mobil kullanıcıların, ikinci bir el kullanmadan bir mobil web sitesinde gezinebilmeleri önemlidir. Bu, yakınlaştırma olmadığı anlamına gelir. Küçük metinler, menü öğeleri ve düğmeler olmadığından emin olmak için sitenizi analiz edin.

7.Pop-up'lardan kaçının

Mobil kullanıcıları en çok rahatsız edici bulduğu bir şey pop-up'lardır. Küçük bir pop-up bile mobil ziyaretçilerin web sitenizi terk etmesine neden olabilir, bu da pop-up’lardan kaçınmak için elinizden geleni yapmanız gerektiği anlamına gelir.

Pop-up'lar gerçekten mobil cihazlarda kullanılmak üzere tasarlanmamıştır. Örneğin, bir mobil cihazda bir pop-pop gösterilebilir, ancak onu kapatan düğme, küçük ekran boyutu nedeniyle kullanıcıdan gizlenmiş olabilir. Bu, sitenizi terk etme ve asla geri dönmeme konusunda son derece sinir bozucu hale getirebilir.

Elbette, kullanıcılar tarayıcılarındaki açılır pencereleri manuel olarak engelleyebilirler. Ancak onları hiç dahil etmeyerek gezinmeyi daha keyifli hale getirin.

8.İçeriği kısa ve öz tutun

Mobil uyumlu bir web sitesi, özlü ve doğrudan konuya açık içeriğe sahip olmalıdır. Mobil kullanıcılar ihtiyaç duydukları tüm bilgileri hızlıca alıp çıkmak isterler.

Bu durum, uzun içerik metinleri yazılmasının mobil kullanıcıları elde tutmaya yardımcı olmadığı anlamına gelir. Bilgiyi kısa ve tatlı tutmak - kısa cümleler ve paragraflar – etkileşimin en önemli yoludur. Bilgiyi, mobil kullanıcıların sevdiği küçük parçalar halinde kolayca sindirilebilir hale getirir.

9. Gerektiğinde kelimeler yerine simgeler kullanın

Çok fazla metin, bir web sitesinin dağınık görünmesine neden olabilir ve mobil cihazlarda kullanabileceğiniz tüm alana ihtiyacınız vardır. Muhtemelen web sitenizde kelimeler yerine simgelerle değiştirilebilecek çok sayıda metin vardır. Bunlar genellikle SEO çalışmalarınıza katkıda bulunmayan metindir.

"Bizi Facebook'ta takip edin" demek yerine, tıklandığında onları Facebook sayfanıza götüren bir Facebook simgesi koyabilirsiniz.

Responsive(Duyarlı) mobil uyumlu site bir seçenek değil zorunluluktur!

Kullanıcıların mobil cihazlarda sorunsuz bir deneyim yaşamalarını sağlamak günümüzde ve çağımızda çok önemlidir. Yukarıda belirtilen ipuçlarından yararlanarak siteyi hızlı ve duyarlı hale getirmek bir zorunluluktur.

Tam olarak istediğiniz buysa, tüm bu ipuçlarını aynı anda kullanabilirsiniz - ne kadar çok, o kadar iyi. Bundan sonra, gerçekten mobil uyumlu bir web sitesi oluşturduğunuzdan emin olmak için uyumluluğu test etmek kalıyor. İnsanların her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için web sitenizi test etmesini sağlayın.

Mobil Uyumlu Web Sitesi hizmetlerimiz hakkında bir uzmanla görüşmek için bizimle iletişime geçin veya hemen 0850 403 9833 numaralı telefondan bizi arayın !

Bu makalenin uzunluğu 858 kelimedir.

Bu makale 2020-12-18 tarihinde yayınlanmıştır.

Kategori: Web Tasarım

Görüş ve Önerileriniz için Bize Yazın

Görüş, öneri ve taleplerinizi almak, Aklınıza takılanları veya sormak istediklerinizi cevaplamak bizim için en önemli değerdir. Aşağıdaki formu eksiksiz doldurun, Uzman ekibimiz sizinle en kısa sürede iletişime geçecektir.

Projeleriniz için Hızlı Fiyat Teklifi Alın

Aklınızdan geçen projeyi veya yapılmasını istediğiniz işi aşağıdaki formu eksiksiz doldurarak bize anlatırsanız, sürecin nasıl işleyeceği ve projenizin net fiyatlandırması hakkında sizi bilgilendirmekten memnuniyet duyarız. Bilmenizi isteriz ki, yürüttüğümüz projelerde üstün tasarım ve profesyonelliği her zaman birinci planda tutmaktayız.