Bir zamanlar web'in genellikle "yeşil" bir platform olduğu düşünülürdü. Bu, elektronik belgelerin henüz popüler olmadığı zamanlarda mantıklıydı. Web sitelerini kullanmak, çok fazla yazıcı kağıdı ve mürekkep tasarrufu sağlardı.
Evet, web siteleri çoğu zaman belgelerin fiziksel kopyalarına olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Ancak, o günlerde dikkate alınmayan birçok faktör vardı.
Bunlar arasında devasa sunucu çiftliklerinin ve bunları çalıştırmak için gereken elektriğin yanı sıra, her görüntüyü, videoyu ve metin pasajını bir tarayıcıya yüklemek için gereken kaynaklar vardı. İçerik oluşturmanın maliyetleri de hesaba katılmadı.
Web sitelerinin çevremiz üzerinde etkisi vardır. Her site bir dereceye kadar sorumludur. İyi haber ise, her zaman daha iyiye gitme şansımızın olmasıdır.
Web ile gezegen arasındaki ilişkiyi inceleyelim. Bu süreçte, web sitenizin etkisini nasıl ölçeceğinizi ve karbon ayak izini azaltma ipuçlarını sunacağız.
Sürdürülebilir Web Tasarımının Önemi
Web tasarımı çok boyutlu bir süreçtir. Güzel kullanıcı arayüzleri oluştururuz, ancak aynı zamanda web sitelerinin kullanılabilir ve erişilebilir olmasına da odaklanırız.
Buna ek olarak, denkleme sürdürülebilirliği de dahil etmeliyiz. Dünya artık internete taşındı ve güç tüketimi sürekli artıyor. Bu nedenle, kararlarımızın çevre üzerindeki etkisini düşünmek önemlidir.
Sürdürülebilir web tasarımı ilk başta korkutucu gelebilir ve büyük önlemler almayı gerektirecekmiş gibi algılanabilir; örneğin, karbon ayak izini azaltmak adına görsellerin kullanımının tamamen kaldırılması. Ancak, bu durum düşündüğümüzden daha tanıdık olabilir.
Sürdürülebilirlik ve performans birlikte yürüyebilir. Performans iyileştirmeleri, aynı zamanda gezegen için de bir kazanç sağlar. Hızlı yüklenen bir sayfanın daha az kaynak gerektirdiği düşünülürse, bu mantıklıdır.
Ancak, sürdürülebilirlik ve performansın ayrışabileceği durumlar da vardır. Web barındırma, bunun en iyi örneğidir. Güçlendirilmiş bir sunucunun kullanılması performansı artırır, ancak bu aynı zamanda daha yüksek enerji kullanımını da beraberinde getirir.
Dolayısıyla, Dünya'ya karşı daha nazik olmanın yolu her zaman düz bir çizgi değildir. Müşterilerinize ve çevreye saygı göstermek, dikkatli düşünmeyi gerektirir. Web tasarımcılarının bu süreçlere yeni bir perspektiften bakması gerekmektedir.
Web Sitenizin Karbon Ayak İzini Ölçün
Belki şu anda web sitenizin çevresel etkisini merak ediyorsunuzdur. Peki, bunu nasıl ölçebilirsiniz?
Bu konuda yardımcı olacak çeşitli web uygulamaları bulunmaktadır. Örneğin, Web Sitesi Karbon Hesaplayıcı kullanabilirsiniz. Bu hizmet, bir sitenin karbon ayak izini hesaplamak için bir metodoloji geliştirmiştir.
Bu metodoloji, site verilerinin miktarını, enerji kaynağını ve ilgili ölçümleri değerlendirir. Bu formüle göre bir puan alacaksınız.
URL'nizi hesaplayıcıya girin ve web sitenizin çevresel etkisini görün. Sonuçlar, aylık sayfa görüntüleme sayısına göre çeşitli kullanım örnekleri sunar.
Örneğin, web sitenizdeki karbonu ne kadar ağacın absorbe edebileceğini veya elektrikli bir aracın kullanılan enerjiyle ne kadar uzağa gidebileceğini görebilirsiniz. Aylık sayfa görüntülemelerini değiştirerek kaynakların nasıl etkilendiğini inceleyebilirsiniz.
Verilen rakamlar tamamen kesin olmayabilir ancak web sitenizin ne kadar çevre dostu olduğuna dair bir fikir edinmenize yardımcı olur. Eğer doğru yoldaysanız, bu konuda daha net bir fikre sahip olabilirsiniz.
Web Sitenizin Karbon Ayak İzini Azaltma Yolları
Umarız web siteniz iyi puan alır! Eğer almadıysa, sorun değil. Bu, geliştirilecek çok sayıda alan olduğu anlamına gelir. Ve inceleyecek çok yeriniz olacak.
Web sitenizin karbon ayak izini azaltmanın birkaç yolunu burada bulabilirsiniz.
Çevre Dostu Bir Web Sunucusu Kullanın
Hiçbir iki web sunucusu aynı olamaz. Bu durum, sürdürülebilirlik politikaları için de geçerlidir.
Web Sitesi Karbon Hesaplayıcı, web sitenizin testini yaparken bunu göz önünde bulundurur. Eğer sunucunuz "yeşil" enerji ya da karbon dengeleme kullanıyorsa, daha yüksek puan alırsınız. Bu konuda referans alabileceğiniz verilere The Green Web Directory adresinden ulaşabilirsiniz.
Evet, sunucu değiştirmek zor bir süreç olabilir. Ancak, çevre dostu bir sağlayıcıya geçiş yapmak bunun için değer olabilir. Bu sayede, onların çabalarını ödüllendireceksiniz. Ayrıca, bu durumu müşterilerinize de tanıtabilirsiniz.
CSS ve JavaScript'inizi Temizleyin
Web siteleri, gereksiz CSS ve JavaScript kullanımı ile ağırlaşabilir. Kullanılmayan stiller ve komut dosyaları, değerli kaynakları tüketir, siteyi yavaşlatır ve sunucuya ekstra yük bindirir.
Performans ve sürdürülebilirlik burada birleşir. Sadece gerekli öğelerin yüklenmesi her iki alanı da iyileştirir.
Tarayıcınızın geliştirici araçları bu konuda yardımcı olabilir. Her sayfanın yükünü değerlendirme imkanı sunarlar. Bu sayede ihtiyaç duyulmayan her şeyi ortadan kaldırabilirsiniz.
Web Sitenizin Medyasını Optimize Edin
Sitenizin görselleri, sesleri ve videoları optimizasyona hazırdır. Bu konuda biraz çaba, büyük fark yaratabilir.
En son codec ve formatları kullandığınızdan emin olun. Örneğin, WebP görüntüleri yerden tasarruf sağlarken kaliteyi koruyabilir.
Dosya başına küçük tasarruflar önemsiz görünebilir, ancak birkaç kilobayt (KB) tasarruf etmek önemlidir. Daha az bant genişliği, daha az enerji tüketir ve performansı artırır.
İçerik dağıtım ağları (CDN) gibi verimlilik artırıcıları da düşünün. Vimeo veya YouTube gibi bir hizmette videolarınızı barındırabilirsiniz. Bu sağlayıcılar, sunucularında belirli görevler için ince ayar yaparlar. Bu, web barındırıcınızın yükünü hafifletir.
Özel Kodunuzu İnceleyin
Verimsiz kod, ekstra maliyetlere yol açabilir. Sitenizin veritabanına gereğinden fazla yüklenme yapabilir, daha fazla CPU döngüsü gerektirebilir veya sunucunuzun kullanılabilir belleğini tüketebilir.
Bu durumlar, artan enerji tüketimine sebep olabilir. Ancak, iyi haber şu ki, kodları daha verimli hale getirme fırsatları mevcut.
Yazdığınız kodları gözden geçirmek için zaman ayırın. Kodunuzun gerektiği gibi ve verimli bir şekilde çalıştığından emin olun. Performans testleri yaparak değişikliklerinizin etkinliğini ölçün.
Üçüncü taraf kodları da sorun oluşturabilir. Örneğin, WordPress eklentileri problem yaratabilir. Aktif olarak bakımı yapılan ve desteklenen yazılımı kullanın. Performansı zarar veren her şeyi kaldırın veya değiştirin.
Bot Trafiğini Kontrol Altına Alın
Arama motorları ve diğer hizmetlerden gelen botlar, sitenizi sıklıkla ziyaret eder. Bu, kötü niyetli aktörlerin sayısız kaba kuvvet saldırısını bile içermiyor.
Ancak, çoğu web sitesi yoğun bot trafiğinden faydalanamamaktadır. İçeriğiniz sık sık güncellenmiyorsa, muhtemelen trafik gereğinden fazladır.
Tüm bu fazla trafik, daha fazla karbon emisyonuna neden olmaktadır. Fakat bu botları uzak tutmak mümkündür.
WordPress kullanıcıları, bot trafiğini azaltmak için Yoast SEO eklentisinin tarama optimizasyonu özelliklerinden faydalanabilir. Bu, kullanmadığınız özellikleri devre dışı bırakmanın kolay bir yoludur.
Diğer seçenekler de mevcuttur. Bir CDN, bot trafiğini sınırlamanıza yardımcı olabilir. Güvenlik uygulamalarını kullanarak bilgisayar korsanlarını engelleyin. Ayrıca, özel indeksleme kuralları oluşturmak için robots.txt dosyasını kullanabilirsiniz.
Daha Yeşil Bir Web Oluşturmak İçin Küçük Adımlar
Her oluşturduğumuz web sitesinin bir karbon ayak izi bulunmaktadır. En büyük sorumlular genellikle güncelliğini yitirmiş web siteleri ve özensizce hazırlanmış kodlardır. Ancak modern en iyi uygulamaların kullanılması büyük bir fark yaratır.
Daha da öteye giderek, tasarım kararlarınızın çevresel maliyetini göz önünde bulundurarak daha yeşil bir web sitesi oluşturabilirsiniz.
Böylece sadece tesisinizin ürettiği emisyonları azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda bir miktar para tasarruf edebilir ve kullanıcı deneyimini geliştirebilirsiniz.
Bu yüzden, sitenizin çevresel etkisini ölçmek için biraz zaman ayırın. Daha sonra iyileştirilecek alanları belirleyin. Bu adımlar, herkes için faydalı olacaktır.
Profesyonel Web Tasarım hizmetlerimiz hakkında bir uzmanla görüşmek için bizimle iletişime geçin veya hemen 0850 403 9833 numaralı telefondan bizi arayın !
Bu makalenin uzunluğu 966 kelimedir.
Bu makale 2024-02-07 tarihinde yayınlanmıştır.