Web Site SEO Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Web Site SEO Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?
Web Site SEO Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

İnternet siteleri için arama motorlarında üst sıralarda konumlanmak son derece hayati bir öneme sahiptir. Bu durum web siteleri için hem alanında lider olduğunun gösteresi hem de yüksek trafik alma garantisi demektir. Bunun sağlanabilmesi için yapılan çalışmalar SEO olarak nitelendirilmektedir. SEO’nun Türkçesi arama motoru optimizasyonudur. SEO internet sitenizin arama motorlarının kabul etmiş olduğu standartlara ulaşmasını ve arama sonuçlarında ilk sayfalara yükselmesini sağlayan çalışmaların tümüdür. SEO çalışmaları için sitenizin mevcut durumunun analiz edilmesi ve önemli bir stratejinin belirlenmesi gerekir.

SEO Analizi Nedir?

SEO analizi internet sitenizin arama motorları optimizasyonu koşulları bakımından farklı testlere tabi tutulması ve raporlamasının yapılması demektir. İnternet sitelerinin Google aramalarında ön plana çıkması için birtakım kriterler söz konusu haline gelmektedir. Bu kriterlerin genel anlamında başarıya ulaşması, SEO çalışmalarının yapılması mümkün hale gelmektedir. SEO birkaç aşamada sürdürülebilen ve gerçekleştirilen uygulamalardır. Analiz yaparken, birçok kriter değerlendirilir. İlk olarak web sitesinin sunucu özelliği, yapısal analizlerinin tamamlanması gerekmektedir. Yükleme hızı, kod mimarisi ve bu değerlerin kullanıcı deneyimine olan etkileri analiz edilmektedir.

Uyumluluk ve Hız Analizi

Google gibi arama motorları için son dönemlerde gelen güncellemelerle beraber site hızı son derece önemli hale gelmiştir. Önereceğimiz web siteleri sayesinde site hızını analiz edebilir ve iyileştirebilirsiniz.

·        Pingdom Tools

·        Google Page Insight

·        Gtmetrix

Bu siteler ya da araçlar sayesinde gerçek zamanlı olarak sitelerinizi test edebilirsiniz. Hangi alanlarda problem varsa bu problemleri rapor edebilirsiniz. Ücretsiz olan araçlarda yüksek puandan ziyade uyarıları dikkate almak daha önemli bir konudur. İnternet sitenizin hız verilerini Google Search Console aracından oldukça hızlı bir şekilde kontrol altına alabilirsiniz.

İç SEO analizi

İç SEO bir internet sitesinin içyapısında bulunan kodlama, başlık ve hız gibi Google’ın internet sitenizi anlamlı bir hale getiren önemli ve temel özelliklerdir. İç SEO analizi yaparken aşağıda paylaştığımız programları tercih edebilirsiniz;

·        Ahrefs Site Audit

·        DeepCrawl

·        Screaming Frog

Kodlama

İnternet sitenizin kaynak kodlarının analizinin yapıldığı bu süreçte, HTML analizi yapılmaktadır. Web sitenizde kullanılan yazılım dilinde kodlama sorunları ve hatalarının olup olmadığı, etiketlerin doğru bir şekilde kullanılıp kullanılmadığı, bu analizlerle tespit edilmektedir. Bu analizi, Google Search Console dışında, HTML analizi yapan sitelerden de gerçekleştirebilirsiniz.

Meta ve Heading Yapısı

Web sitenizde yer alması gereken etiketlerin genel anlamda analiz raporu olarak ifade edilir. Ana sayfanın ya da alt sayfaların analizi yapılabilmektedir. Head yapılandırması, meta etiketlerinin yapılandırılması ve sosyal medya tanımlamalarının yapılandırılması gibi bileşenlerin test edildiği analiz türüdür. SEO META in 1 Click aracıyla meta ve heading analizi yapabilirsiniz.

Özgünlük

Web sitenizdeki görsel ve yazılı içeriklerin özgünlüğünün kontrol edildiği analiz türüdür. Oldukça önemli ve kritik analizlerden biridir. Web sitenizin özgün olması diğer birçok konudan daha çok önem arz etmektedir. Özgünlük analizini, özgünlük denetimini ücretsiz bir şekilde gerçekleştiren birçok site üzerinden yapabilirsiniz.

DA-PA analizi

İnternet sitenizin alan adı ve sayfa bazında otoritesinin ölçüldüğü analiz süreçleridir. Testlerin detaylı versiyonlarını, birçok analiz sitesi üzerinden ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Fakat sadece temel kavram ve bilgilere ücretsiz biçimde erişebilirsiniz.

Anahtar kelime analizi

Mevcut site durumunun dışında, gelecekte sitenizin etkinliklerini planlayabilmek adına anahtar kelime analizi son derece önemlidir. Herhangi bir içerik oluşturmadan evvel yapılması gereken en önemli özelliklerden ve çalışmalardan biri de ‘’Keyword Research’’ bölümünde önerilen en iyi araçlardan biri de Keyword Tool io ve diğer araç ise Ahrefs Keyword Research araçlarıdır. Bütçe konusunda sorun yaşıyorsanız, pratik ve hızlı olması bakımından Google’a yazmak istediğiniz konuların başlıklarını yazıp Search Intent ile alakalı bilgiler edinip, içeriklerinizi buna göre oluşturabilirsiniz.

Backlink analizi

Web sitenizin dışardan gelen bağlantıların sayısı ve özelliklerini inceleyebildiğiniz analizdir. Bu çalışmalar genellikle ücretlidir. Fakat web sitenize gelen bağlantıları Google arama konsolu üzerinde analiz edebilirsiniz. Fakat Google zararlı linkleri bu listeye almadığı için tespit ederek kaldırma talepleri için ücret olsa bile analiz araçlarını kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Site dışı SEO analiz programlarından ücretsiz olanları;

·        Semrush

·        Ahrefs

Gibi uygulamalardır. Zararlı gördüğünüz diğer dış bağlantıları Disavow links tool aracı ile Google’a raporlayabilirsiniz.

SEO analizi yaparken öncelikle markaların ve işletmelerin yapmaları gereken çalışmalar Google sıralama takibi olması gerekmektedir. Bunun sebebi arama motoru optimizasyonu faaliyetlerinin asıl hedefi Google arama sonuçlarında ilk sıralarda yer almaktır. Bu sebepten ötürü SEO çalışmalarındaki başarılarını görme isteyen bütün markaların ilk önce Google sıralamalarını kontrol edilmesi gerekmektedir. SEO analizi gibi önemli çalışmalarda öncelikle sıralamalarınızın düşük olduk sayfalarda bulunan içeriklerinizin kalitesini analiz etmenizi öneririz.

Genel anlamda içerik kalitesi yüksek olan sayfalar Google gibi arama motorlarında hızlı ve kolay bir şekilde ön plana çıkabilmektedir. İçerik kalitesinde sorun olan sayfalar ise arama sonuçlarında en alt sayfalarda yer alırlar. Bu yüzden bütün markaların içerik analizi yapması son derece önem arz etmektedir. SEO analizin önemli bir parçası olan içerik analizi gibi çalışmalar gerçekleştirirken, tüm marka ve işletmelerin, başlık, URL, alt başlık, içerik uzunluğu, anahtar kelime kullanımı, backlink, görseller gibi birçok unsura dikkat etmesi ve bu unsurlara göre hareket etmesi gerekir. Bunun dışında içeriklerin daha kaliteli olması adına meta description ve meta tag gibi detaylara önem verilmesi gerekir.

SEO(Arama Motoru Optimizasyonu) hizmetlerimiz hakkında bir uzmanla görüşmek için bizimle iletişime geçin veya hemen 0850 403 9833 numaralı telefondan bizi arayın !

Bu makalenin uzunluğu 760 kelimedir.

Bu makale 2022-08-10 tarihinde yayınlanmıştır.

Kategori: SEO

Görüş ve Önerileriniz için Bize Yazın

Görüş, öneri ve taleplerinizi almak, Aklınıza takılanları veya sormak istediklerinizi cevaplamak bizim için en önemli değerdir. Aşağıdaki formu eksiksiz doldurun, Uzman ekibimiz sizinle en kısa sürede iletişime geçecektir.

Projeleriniz için Hızlı Fiyat Teklifi Alın

Aklınızdan geçen projeyi veya yapılmasını istediğiniz işi aşağıdaki formu eksiksiz doldurarak bize anlatırsanız, sürecin nasıl işleyeceği ve projenizin net fiyatlandırması hakkında sizi bilgilendirmekten memnuniyet duyarız. Bilmenizi isteriz ki, yürüttüğümüz projelerde üstün tasarım ve profesyonelliği her zaman birinci planda tutmaktayız.