Web sitelerinde site haritası ve önemi

Web sitelerinde site haritası ve önemi
Web sitelerinde site haritası ve önemi

Özellikle web sitenizi dizine eklemek için yararlı olan site haritası, ziyaretçiler için değil arama motorları için tasarlanmıştır. Bu yazıda bu protokolün ilgisini açıklıyoruz.

Site haritası nedir?

Site haritası, çoğu durumda bir web sitesi mimarisini sunan bir xlm veya html dosyasıdır. Bu, arama motorlarına yönelik bir protokoldür: bir sitenin daha iyi dizine eklenmesine, referans verilmesine olanak tanır.

Bu dosyada sayfalara bilgi girilir. Hatta sitedeki diğer öğeleri (resimler, videolar, belgeler vb.) ve farklı dosyalar arasındaki ilişkileri listeleyebilirsiniz.

Google'ın robotları bir web sitesini taradığında, yapısını, ağaç yapısını daha iyi anlamak için önce site haritasını okuyacaktır.

Bir site haritasının kullanışlılığına ilişkin ayrıntılar

Google'da bir arama yaptığımızda, beklentilerimize uygun bir cevap bulacağımız kesindir. Google'ın her soruyu bu kadar iyi yanıtlaması şaşırtıcı!

Sonuçta o kadar da değil. Milyarlarca web sitesi var ve Google hepsini biliyor, herhangi bir yeni içeriği tespit etmek ve kullanıcı isteklerine göre doğru olanı gönderebilmek için onları sürekli olarak botlar kullanarak tarıyor.

İçeriği az olan bir web sitesi söz konusu olduğunda, kişi sitesini Google motorunun arama çubuğunda arayarak bulamaz. Bunu önlemek için site haritanızı Google'a göndererek sitenin varlığını belirtmek ve onu sayfaları taramaya davet etmek ve böylece siteyi dizine eklemek mümkündür. Bu, siteyi arama sonuçlarında bulma olasılığını artıracaktır.

Google'ın siteyi bulması ve taraması için bir site haritası göndermek gerekli değildir, ancak bunu yapmak TÜM sayfaları okuyacağını garanti eder.

Site haritasının gerekli olduğu siteler

Belirli site türlerinin özellikle site haritalarını doğrudan Google'a göndermesi gerekir, örneğin:

Özellikle trafik getirmek için herhangi bir reklam kampanyasından faydalanmıyorlarsa kendilerini kanıtlaması gereken yeni siteler

Çok sayıda sayfa ve alt sayfadan oluşan siteler. Örneğin e-ticaret sitelerinde veya haber sitelerinde durum böyledir.

Site haritası bu durumda özellikle SEO için çok önemlidir.

WordPress ile site haritası nasıl kurulur?

Site haritası oluşturmanın birkaç yolu vardır. Bu makalede, WordPress CMS'ye odaklanılmıştır.

XLM site haritası oluşturma

Yoast SEO uzantısı (veya alternatifleri yakın) aracılığıyla bir XML site haritası oluşturmak mümkündür. Ayrıca, SEO optimizasyon uzantılarının çoğuyla çalışır.

Web sitesinin arka ofisinde, soldaki menü çubuğunda “SEO” dahil çeşitli sekmeler buluyoruz: ardından “Genel ayarlar” ve ardından “Özellikler”e tıklamanız gerekiyor.

Mor renkte farklı işlevler bulunur: "XML site haritası" etkinleştirilmelidir. Durum böyle değilse, ilgili kutuya tıklamanız gerekir.

Soru işaretine ve ardından "XML site haritasını görüntüle" seçeneğine tıklayarak site haritasına erişebilirsiniz.

HTML site haritası oluşturma

WP Site Haritası Sayfası uzantısı, yalnızca birkaç tıklamayla bir HTML site haritası oluşturmanıza olanak tanır.

Önce indirip etkinleştirmelisiniz.

Ardından, sitede yeni bir sayfa oluşturmalıyız, başlık ücretsizdir ve metnin gövdesi "shortcode" (ve sadece bu) olarak adlandırılan aşağıdaki bilgileri içermelidir: [wp_sitemap_page]

Daha sonra sayfayı yayınlıyoruz. Sayfa daha sonra danışma için hazırdır ve site haritası orada görünür.

Sitenizi Google'a Nasıl Gönderirsiniz?

Sitenizi Google'a göndermek için, Google'ın bir web sitesini nasıl yorumladığını ve dizine eklediğini anlamak için önemli bir araç olan Search Console'u kullanmalısınız. İşte adımlar:

Search Console'a gidin: https://search.google.com/search-console

Özellikler listesinden web sitenizi seçin. Bunun için önce Google'a sitenin sahibi olduğunuzu kanıtlamanız gerekecek.

"Dizin" altında, "Site Haritaları"na tıklayın

Önceden oluşturulmuş XML site haritasının adresiyle tamamlayın

İsteği "gönder": site Google'a gönderilir.

Web sitenize her şansı vermek ve ilk arama sonuçları arasında öne çıktığını görmek için, bu nedenle site haritası kutusunu gözden geçirmek neredeyse gereklidir.

Web Tasarımı hizmetlerimiz hakkında bir uzmanla görüşmek için bizimle iletişime geçin veya hemen 0850 403 9833 numaralı telefondan bizi arayın !

Bu makalenin uzunluğu 482 kelimedir.

Bu makale 2021-11-30 tarihinde yayınlanmıştır.

Kategori: Web Tasarım

Görüş ve Önerileriniz için Bize Yazın

Görüş, öneri ve taleplerinizi almak, Aklınıza takılanları veya sormak istediklerinizi cevaplamak bizim için en önemli değerdir. Aşağıdaki formu eksiksiz doldurun, Uzman ekibimiz sizinle en kısa sürede iletişime geçecektir.

Projeleriniz için Hızlı Fiyat Teklifi Alın

Aklınızdan geçen projeyi veya yapılmasını istediğiniz işi aşağıdaki formu eksiksiz doldurarak bize anlatırsanız, sürecin nasıl işleyeceği ve projenizin net fiyatlandırması hakkında sizi bilgilendirmekten memnuniyet duyarız. Bilmenizi isteriz ki, yürüttüğümüz projelerde üstün tasarım ve profesyonelliği her zaman birinci planda tutmaktayız.