Arama motoru optimizasyonu (SEO) bir süredir var ve çevrimiçi dünyada teknoloji trendlerinin oluşma ve gelişmesinin arkasındaki en büyük itici güçlerden biri olduğunu söylemek doğru olacaktır. Dijital pazarlamacılar ve web geliştiricileri, uzun yıllardır arama motorları tarafından anında tanınan ve böylece hem site sahiplerine hem de ziyaretçilere değer katan web siteleri oluşturmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu görev sırasında, sosyal medya platformlarını kullanmaktan içerik optimizasyonuna, bağlantı kurma, indexlenebilirlik gibi pek çok farklı araç geliştirdiler.
Ancak bazen SEO uzmanları, optimizasyonun yalnızca bağlantılar ve içerikle ilgili olmadığını unuturlar. SEO, web sitesinin her yönüne dokunmalıdır ve sitenin kodu bir istisna değildir. Sonuçta, web sitesini çalıştıran motor kod dur.
Bununla birlikte, anlamsal olarak kodlanmış bir sayfa, pazarlamacıların genel olarak daha yüksek indexlenebilirlik ve daha doğru indexleme ile aradıkları rekabet avantajı sağlayabilir.
Schema ve HTML5 tam olarak burada devreye giriyor.
HTML5
Arama motorları, en başından beri HTML'ye delicesine aşık olmuştur, çünkü HTML, sayfanın çekirdeğini oluşturan iyi yapılandırılmış anlamsal içerik için tasarlanmıştır. Bu nedenle, arama motorlarına stil sayfalarını, komut dosyalarını, görüntüleri, videoları ve bir sayfanın veya içerik parçalarının daha birçok bölümünü nerede bulacakları konusunda büyük ölçüde yardımcı olur.
En büyük sorun, geliştiricilerin sayfalardaki farklı bölümleri tanımlamaya geldiğinde genellikle kendi benzersiz yöntemlerini kullanmasıydı, bu da arama motorlarının bir web sitesinde istenen içeriği tanımlamasını neredeyse imkansız hale getiriyordu.
HTML5'in piyasaya sürülmesiyle, web sayfalarının (hem geliştiriciler hem de tarayıcılar için) anlaşılmasını iyileştirmek için yeni anlamsal öğeler eklenmiş ve anlamsal olmayan div veya span gibi öğeler değiştirilmiştir.
Başlangıçta, HTML5 geliştiricilerden "çok karmaşık" olarak kabul edilen karışık incelemeler almış olsa da zaman geçti ve artık anlamsal öğeleri ve diğer özelliklerinin hem tarayıcılara hem de kullanıcılara aradıkları şeyi veren web sitelerine ve SEO çabalarına büyük ölçüde fayda sağlayabileceği kabul edildi.
HTML5 Anlamsal Öğeler ve Neden Bunları Kullanmaya Başlamalısınız?
Bunlar, farklı web sayfası bölümlerinin tanımlanmasına yardımcı olan unsurlardır:
header - Bölüm veya belgenin başlık alanını tanımlayan öğe
main - Verilen belgenin ana bölümünü (içeriğini) gezinme, altbilgi veya diğer genel öğeleri içermeyen tanımlama
nav - Gezinme bağlantılarını tanımlarken kullanılır
article - Bir yorum, blog gönderileri ve benzeri gibi bir belge içindeki bağımsız içerik parçası
section - Verilen belge içindeki bölümleri tanımlamak için kullanılır
aside - Ana içeriğin dışında bulunabilecek içeriği tanımlamak için kullanılır.
figure - Videolar, fotoğraflar veya çizimler gibi bağımsız, bağımsız içeriği tanımlama
mark - Tarayıcıların önemli içeriği veya vurgulanan bir şeyi tanımlamasına yardımcı olmak için kullanılır
figcaption - Şeklin başlığını tanımlamaya yardımcı olan öğe
hgroup - Bir grup başlık etiketinin tanımlanmasına yardımcı olur
footer - Altbilgi alanını belirlemeye yardımcı olmak için kullanılır
time - Zamanı tanımlamaya yardımcı olur
Tanımlama - Yukarıda belirtildiği gibi, anlamsal öğeler, önemli sayfa bölümlerini tanımlama konusunda çok yardımcı olur. Örneğin, Google'ın Hummingbird motoru, sayfalardaki içeriğin konuşma yönlerine odaklanır ve HTML5 semantiğini kullanmak, Hummingbird'ün tüm sayfayı daha iyi anlamasına yardımcı olur.
Web sitesinde trafik tutmak - HTML5, ziyaretçilerin web sitelerinde daha uzun süre kalmasına yardımcı olabilir ve ziyaretçiler belirli bir sayfada ne kadar çok zaman harcarsa, söz konusu sayfanın sıralaması o kadar yüksek olur.
Sayfa içeriğinin yeniden tasarlanmasına veya bir araya getirilmesine yardımcı olur - Anlamsal öğeler, web sitesi içeriğinin kanallar arasında Sendikasyonu nu teşvik eder. Bu, sitenize sayfa sıralamasında büyük ölçüde yardımcı olan daha güvenilir "harici" bağlantılar olduğu anlamına gelir.
Zengin içeriği daha iyi yönetir - Özellikle içerik ağırlıklı (ses ve video) sayfalar için iyidir.
HTML5, AJAX ve URL'ler #! Öğesini kaldırdığında arama motorlarına yardımcı olabilir. URL'lerden. Kullanıcı deneyimi söz konusu olduğunda bu büyük bir sorun değildir, ancak arama motorlarının sayfa değerini başarılı bir şekilde geçirmesini engeller ve ayrıca dizin oluşturma söz konusu olduğunda sorunlara yol açabilir. HTML5, tarayıcının geçmiş nesnesini işleyerek pushState yöntemini kullanarak bu sorunu çözer.
SCHEMA
Schema, tarayıcıların yalnızca içeriğin ne söylediğini değil, verilen sayfalardaki içeriğin ne anlama geldiğini daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için sayfalara eklenen bir koddur. Perspektife koymak gerekirse, Schema ile arama motorları başlıktaki "ba" nın balık veya müzikle ilgili olup olmadığını anlayabilir. Bu nedenle tarayıcılar, kullanıcılarına daha iyi sonuçlar verebilir.
Web siteleri schema işaretlemesini kullandığında, arama motorları kullanıcılara daha iyi değer ve genel deneyim sağlamaya yardımcı olabilir çünkü işaretleme web sayfalarını daha iyi anlamalarını sağlar.
Bu Neden Önemlidir?
Başlangıç olarak, Schema Mikro Verilerinin eklenmesinin (başlangıçta Microsoft, Google, Yahoo ve Yandex tarafından oluşturulmuş) sayfaların bir SERP'de (Arama Motoru Sonuçları Sayfası) bu sayfalara göre daha fazla tıklama oranı (TO) elde etmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir. Sayfa sıralaması söz konusu olduğunda TO'nun çok önemli bir faktör olduğunu hepimiz biliyoruz.
İşaretleme, istenen sayfaları ve içeriği daha kolay bulmalarına yardımcı olmak için kullanıcı düşünülerek oluşturuldu ve farklı web sitelerine ve bilgilere hitap etmek için özel olarak oluşturulmuş birçok farklı mikro veri kümesiyle birlikte gelir. İşte birkaç örnek:
· Local businesses - Yerel işletmeler
· Restaurants - Restoranlar
· Articles - Nesne
· Events - Etkinlikler
· Products - Ürünler
· Services - Hizmetler
· Software applications – Yazılım uygulamaları
· Movies - Filimler
· TV episodes – TV bölümleri
· Book reviews – Kitap eleştirileri
Daha önce de belirtildiği gibi, bunlar yalnızca birkaç harika örnek. İlaç dozajları da dahil olmak üzere diğer her şeyi de bulabilirsiniz.
Schema Kullanmak İstiyorsanız…
Şema söz konusu olduğunda - daha iyi, yani ne kadar çok içerik işaretlerseniz, o kadar iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Başlangıçta biraz kafa karıştırıcı olabilir ama zamanla, işaretleyebileceğiniz tonlarca içerik olduğunu fark edeceksiniz. Ancak, yalnızca kullanıcılar tarafından görülebilen içeriği işaretlemek ve gizli öğelerden uzak durmak önemlidir.
Özet
Artık SEO söz konusu olduğunda göründüğünden daha fazlası olduğu ve uzmanların yalnızca bağlantı oluşturma, içerik ve sosyal kanalları istismar etmeye güvenmemesi gerektiği açık olarak bilinmektedir. Dijital pazarlamada "içerik kraldır" ve bu nedenle arama motoru optimizasyonunda son derece önemli bir rol oynadığı doğrudur, ancak başka bir söz daha vardır: "SEO ve web tasarımı el ele gider". Bu biraz daha derine inse de, hem SEO uzmanlarına hem de web geliştiricilerine, bir web sitesinin tek özünün ve farklı yapısal yönlerinin, yalnızca tarayıcıların içeriğinizi sıralama ve tanımlama biçimini değil, aynı zamanda ziyaretçilerinizin buna tepki verme şeklini de önemli ölçüde iyileştirebileceğini hatırlatır.
Ve günün sonunda, web siteleri, arama motorları için değil, en azından insanlar için oluşturulmalıdır. İçerik ve ürünler değer taşımalı, müşterilerle alakalı olmalıdır. Bu kriterler karşılanmazsa, en iyi SEO teknikleri ve web tasarımı bile bir işletmenin kar elde etmesine veya daha hızlı büyümesine yardımcı olamaz.
Değer belirlendikten sonra, HTML5, Schema, sosyal kanalları ve içeriğin tümü trafiği artırmak ve potansiyel müşterileri değerli müşterilere dönüştürmek için çalışabilir.
Sonuç olarak, müşterilerinizin önceliğiniz olması gerektiğini asla unutmayın, arama motorlarını da mutlu etmeyi ihmal etmeyin.
Web Sitesi SEO Optimizasyonu hizmetlerimiz hakkında bir uzmanla görüşmek için bizimle iletişime geçin veya hemen 0850 403 9833 numaralı telefondan bizi arayın !
Bu makalenin uzunluğu 1000 kelimedir.
Bu makale 2020-12-28 tarihinde yayınlanmıştır.